Datawarehouse ontwikkelaars

Iterica levert specialisten in software ontwikkeling. Van volledige applicaties, apps of websites tot maatwerk en het moderniseren van verouderde applicaties.

Wat doet een datawarehouse-ontwikkelaar?

In een reguliere database slaan organisatie gegevens op. Een datawarehouse is een vervolgstap daarop: het bevat een grote verzameling aan gegevens die uit verschillende bronsystemen komen en die in een model zijn gegoten dat antwoord geeft op specifieke vragen. Dankzij die bewerking biedt het datamodel relevante informatie zonder dat de organisatie steeds opnieuw de bronsystemen moet raadplegen. Een datawarehouse-ontwikkelaar richt zich op het beoordelen en verbeteren van bestaande datamodellen en het ontwerpen van nieuwe. Die modellen worden bijvoorbeeld gebruikt om ontwikkelingen te voorspellen in het gebruik van producten en diensten.

Vraag vertalen naar datamodel

Een datawarehouse-ontwikkelaar wordt ook wel een ETL-ontwikkelaar genoemd. De afkorting ETL staat voor Extraction, Transformation and Load. Dat is wat datawarehouse-ontwikkelaars feitelijk doen: ze halen informatie uit databases en andere bronnen, zetten deze om naar relevante datacombinaties en vullen hiermee een datamodel (oftewel een datawarehouse). Hun werk is meestal nauw verbonden met dat van software-engineers en scrum teams. Ervaren ontwikkelaars zijn niet alleen technisch vaardig, maar ook in staat te doorgronden op welke vraag datamodellen het antwoord moeten geven. Verder hebben ze voldoende kennis om binnen het IT-team inhoudelijke feedback te geven op de inbreng van andere specialisten. Dit type professional werkt vaak in dienst van grote overheden en bedrijven, of op projectbasis.