Front-end ontwikkelaars

Iterica levert specialisten in software ontwikkeling. Van volledige applicaties, apps of websites tot maatwerk en het moderniseren van verouderde applicaties.

Wat doet een front-end developer?

De naam zegt het al, een front-end programmeur richt zich op de ‘voorkant’ van een website of applicatie, dat wil zeggen aan het voor gebruikers zichtbare deel. Dat kan bijvoorbeeld een uitgaansagenda zijn waar je tickets bestelt of een online drogisterij die zelfzorgproducten aanbiedt. Front-end programmeurs houden zich onder andere bezig met de gebruiksvriendelijkheid van websites, met het responsive maken ervan (zodat een site zowel op een smartphone, tablet als computer goed werkt) en met de vertaling van het grafisch ontwerp naar een toepassing die ook technisch optimaal functioneert. 

Oog voor de gebruikers

De meeste front-end developers werken met één of meer specifieke programmeertalen. Bijvoorbeeld met PHP, JavaScript of .NET. Vaak hebben ze een eigen voorkeur voor een bepaald framework en type browser. Waar back-end developers zich op de technische kant van toepassingen kunnen focussen, moeten front-end ontwikkelaars ook oog hebben voor de eisen die gebruikers aan een website stellen. Daarom behoort overleg met bijvoorbeeld (online of SEO-)marketeers, grafisch/functioneel ontwerpers en product/content managers tot hun dagelijks werk. Bij veel organisaties heeft de inzet van front-enders als hoofddoel de conversie te verhogen, oftewel te zorgen dat de website zo aantrekkelijk is dat mensen er graag kijken én kopen.