Big Data Specialisten

Iterica levert specialisten in software ontwikkeling. Van volledige applicaties, apps of websites tot maatwerk en het moderniseren van verouderde applicaties.

Wat doet een big data-specialist?

Data-specialisten houden zich bezig met grote verzamelingen gegevens, oftewel big data. Die data op zich zeggen niet zo veel. Ze krijgen pas waarde door ze een bepaalde manier te bewerken. Zo kan een verzekeringsmaatschappij statistische en demografische gegevens over de Nederlandse bevolking gebruiken voor risicoanalyses. Die analyses bepalen vervolgens mede de hoogte van de premies. Om van grote hoeveelheden data bruikbare, relevante informatie te maken is het belangrijk dat een organisatie de juiste vragen stelt. Daar helpt een data-specialist bij. 

 

Data vertalen naar kennis

Een data-specialist moet verstand hebben van software waarmee grote dataverzamelingen kunnen worden opgebouwd, beheerd, ontsloten en/of gekoppeld. Waar nodig moet hij of zij daarvoor ook zelf code kunnen ontwikkelen. Verder is analytisch talent onmisbaar; dit type professional moet snel kunnen doorgronden wat een opdrachtgever precies wil weten en hoe databestanden kennis kunnen opleveren ter onderbouwing van (strategische) keuzes. Veel data-specialisten hebben een Informatica- of gespecialiseerde Big Data-opleiding op Hbo-niveau gevolgd. Hun werk raakt aan dat van een data-analist en data-scientist. In grote organisaties kunnen dit aparte functies zijn binnen een IT-team, in kleine bedrijven worden gaat het vaak om combinaties van taken.