Software ontwikkelaars

Iterica levert specialisten in software ontwikkeling. Van volledige applicaties, apps of websites tot maatwerk en het moderniseren van verouderde applicaties.

Wat doet een back-end developer?

Deze programmeur of ontwikkelaar werkt aan de ‘achterkant’ van een website, oftewel het deel van de site dat de gebruikers niet zien. In de back-end bevinden zich de server, de database(s) en applicaties. De programmeurs ontwerpen en testen nieuwe oplossingen hiervoor en/of verbeteren bestaande toepassingen. Dat doen ze in overleg met front-end developers (die werken aan het voor gebruikers zichtbare deel van een website of applicatie), marketeers en applicatiebeheerders. Als een toepassing eenmaal draait, kunnen beheerders zelf data invoeren of aanpassen. Voorbeelden van toepassingen in de back-end omgeving zijn het invoeren van betaalmethodes, het uploaden van bestanden en de registratie van nieuwe gebruikers.

Programmeertalen en code

De meeste back-end developers hebben zich in één of meer programmeertalen gespecialiseerd. Bekende talen zijn onder andere PHP, Delphi, Ruby, Python en ColdFusion. Het schrijven van de code voor toepassingen gebeurt binnen een framework, bijvoorbeeld Symfony2 of CakePHP. Verder is het gekozen content management systeem (CMS) van belang. Daarmee kunnen bijvoorbeeld salesmedewerkers wijzigingen op webpagina’s aanbrengen, zonder dat ze hiervoor moeten programmeren. Wordpress en Drupal zijn veelgebruikte CMS’en.