Full-stack developers

Iterica levert specialisten in software ontwikkeling. Van volledige applicaties, apps of websites tot maatwerk en het moderniseren van verouderde applicaties.

Wat doet een full stack developer?

Waar een front-end of back-end programmeur zich specifiek richt op de voor- of achterkant van websites en -applicaties, werkt een full stack ontwikkelaar aan beide. De term full stack staat voor ‘volledige stapel’ – deze programmeur is een generalist die een scala aan technieken en tools in grote lijnen beheerst, maar meestal niet alle specialistische details kent. De kracht van dit type softwareontwikkelaar zit in het vermogen om zowel techniek als ontwerp te begrijpen en uiteenlopende specialismen bij elkaar te brengen.

Allrounders en verbinders

Bij grote organisaties vervullen full stack developers vaak een brugfunctie tussen front-enders en back-enders. Bij relatief eenvoudige toepassingen en/of een start-up kunnen ze mogelijk zowel het ontwerp als de bouw en het testen van een applicatie op zich nemen. Ook databeveiliging en het bouwen van een database kan tot hun werk behoren. Zoals gezegd zijn full stack programmeurs meer allrounders dan specialisten. Toch werken ook zij vaak met specifieke programmeertalen, zoals PHP of JavaScript, en tools (bijvoorbeeld Symfony, .NET core of Progress).