Scrum masters

Iterica levert specialisten in software ontwikkeling. Van volledige applicaties, apps of websites tot maatwerk en het moderniseren van verouderde applicaties.

Wat doet een scrum master?

De Scrum-methode, een term uit de rugbysport, wordt ingezet om in korte tijd een project uit te voeren of een bestaand product te verbeteren. Zo’n periode, van meestal één tot vier weken, heet daarom ook wel een Sprint. De methode is erop gericht snel tot concreet resultaat te komen met een multidisciplinair ontwikkelteam. Scrum heeft zich binnen de IT bewezen als manier om software te ontwikkelen. De scrum master zorgt dat het ontwikkelteam volgens de Scrum-methode kan werken. Bijvoorbeeld door teamleden te informeren en inspireren, dagelijkse meetings te plannen, knelpunten te signaleren en samenwerking tussen teamleden te stimuleren.

Aanjager en organisator

De term ‘master’ is een beetje misleidend, want een scrum master draagt geen eindverantwoordelijkheid. Hij of zij heeft de rol van aanjager of facilitator. De product owner moet zorgen dat alles bij elkaar komt binnen de afgesproken termijn, verder werkt het team zelfsturend. De scrum master kent de Scrum-methodiek tot in de puntjes en kan de teamleden daarover adviseren, zonder zich te richten op de inhoud van het project. Vanzelfsprekend werkt de scrum master nauw samen met de product owner.